Araç Lastikleri
İnsan güvendikleriyle yola çıkmak ister! Nereye giderseniz gidin, yol arkadaşınızı iyi seçin.
-
Lastik Tipleri ve Güvenli Bir Sürüş İçin Doğru Lastik Seçiminin Önemi
Aracın ve yükün ağırlığını taşıyan, yol ile araç arasındaki teması sağlayan ve darbeleri emen lastikler, güvenli ve konforlu bir sürüş için önemli rol oynarlar. Yol koşullarına ve mevsimine uygun lastiklerin kullanılması sürüş güvenliğini arttıracaktır. Lastik seçimi yaparken öncelikle aracınıza uygun lastik ebatlarını öğrenerek başlamalısınız. Daha sonra ise mevsim koşullarını göz önüne almanız gerekir. Lastiklerin sırt kısmındaki desen farklılıkları mevsimlere bağlı yaz ve kış lastiği çeşitliliğini sunar.
Yaz lastiklerinin sırt yapısı dikine oluklu ve az lamelli bir taban desenine sahiptir. Bu desen +7 derecenin üzerindeki hava koşullarında maksimum yol tutuşu sağlayarak güvenli bir sürüş deneyimi elde edilmesine yardımcı olur. Sıcaklık değerleri bunun altına düştüğünde yaz lastiğinin kauçuğu sertleşir ve performansı azalır.
Kış lastiklerinin en önemli özelliği ise lastik sırtının büyük çapraz kanalları ve yoğun lamelli yapısıdır. Bir lastik için kış mevsimi +7 derecenin altına indiğinde başlar. Kış lastiğinin bu yapısı +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyerek daha iyi tutunma ve kavrama sağlar, fren mesafesini azaltır.
Unutmayın; Ticari araçlar için 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arası kış lastiği kullanımı zorunludur.
-
Lastikler Ne Zaman Değiştirilmeli?
Mevsim koşulları değiştiğinde, aracı taşıyan lastikler de değiştirilmelidir. Mevsim geçişleri dışında lastiklerin sırt bölgesinde meydana gelen ayrılmalar, kopmalar, diş derinliğinin önerilen seviyenin üzerinde aşınması, lastiklerin hasar görmesi gibi durumlar meydana geldiğinde de lastiklerin değiştirilmesi kaçınılmazdır.
Bunlara ek olarak lastiklerinizin değişim zamanı geldiğini gösteren farklılıkları sürüş esnasında da hissedebilirsiniz. Düz yolda sarsıntılı bir sürüş ve titreme olması lastiklerin hasar gördüğünün veya eşit olmayan bir şekilde aşındığının göstergesi olabilir. Bu belirtileri hissettiğinizde lastiklerinizi de kontrol etmelisiniz.
-
Lastik Ömrü
Eskimeye neden olan faktörler oldukça çeşitli olduğundan lastik ömürleri de farklılık gösterebilir. Bu nedenle bir lastiğin ömrü için kesin bir bilgi verilememektedir. Bir lastiğin kullanımına devam edilip edilemeyeceği kararı için düzenli yapacağınız kontrollere ek olarak bir uzman tarafından da belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Lastiklerin hepsi aynı ebattaysa 10.000 km’de bir mutlaka arka lastikleri öne, ön lastikleri arkaya takma işlemi anlamına gelen lastik rotasyonu yapılmalıdır. Lastik rotasyonu yaparak daha dengeli bir aşınma sağlayabilir ve lastiklerin sırt ömründen en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Ayrıca yetersiz ya da aşırı şişirilmiş lastikler daha hızlı aşınacağından aracın yol tutuşunu ve yön dengesini bozabilir, yakıt tüketimini arttırabilir. Bu nedenle tüm lastiklerinizi ayda en az bir kez kontrol etmelisiniz.
Bulunduğunuz mevsimine uygun olmayan lastikleri kullanmanız, lastik performansını etkileyecek ve çabuk yıpranmasına neden olacaktır. Lastiklerin daha uzun ömürlü olabilmesi için mevsimine uygun lastikleri kullanmalısınız.
Tekerleklerin birbiriyle dengeli hareket etmesini sağlayan rot ayarının bozuk olması lastik ömrünü azaltan faktörlerden biridir. Rot ayarları yılda 2 kere uzmanlar tarafından kontrol edilmelidir. Böylece düzensiz ve hızlı aşınmayı önleyerek lastiklerinizi daha uzun süreli ve güvenli kullanabilirsiniz.
Lastiğin ömrünü ve yol tutuşunu etkileyen en büyük faktörlerden biri de lastiğin üzerindeki diş derinliğidir. Bu dişler zamanla aşınır, derinlik ve kalınlıklarını kaybederler. Yasal aşınma sınırı minimum 1,6 mm olup, diş derinliği 3 mm altına düşen lastiklerin güvenli bir yolculuk için değiştirilmesi gerekir. Lastik dişlerinin aşınıp aşınmadığını lastiklerde bulunan aşınma göstergelerinden, derinlik ölçer cihazları ile yapacağınız ölçümlerden kontrol edebileceğiniz gibi basit bir yöntem olan 1 TL testi ile de yapabilirsiniz. 1 TL veya 50 kuruşun dış tarafındaki halka yaklaşık 4 mm’dir. 1 TL üzerindeki Atatürk büstünün olduğu iç halka görünür durumda ise 3 mm sınırındasınız demektir. Buradan lastiğinizin değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
-
Lastiklere Neler Zarar Verir?
Lastiklere zarar veren ve ömrünü kısaltan bazı faktörler vardır. Mevsimsel koşullara ek olarak kullanılan yolun yapısı ve sürüş alışkanlıkları da bunların başında gelir. Yol üzerindeki çukurlar, engeller, keskin cisimler ve sivri yüzeyler lastiklerin hızlı aşınmasına neden olur. Kullanıcı kontrolünde olan lastik hava basıncı, yük durumu, hızlı kalkış ve ani fren yapma, bozuk yollarda yapılan yüksek hız, yol tutuşunda değişiklik olduğunun fark edilmemesi, farklı tip lastiklerin aynı anda kullanılması gibi sürücünün kullanım tarzına bağlı nedenler de lastik ömrünü kısaltır. Kullanılan lastiklerin daha uzun ömürlü olması için yol ve sürüş alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerekir. Lastiklerin sadece su ile temizlenmesi tavsiye edilmekte olup herhangi bir parlatıcı vb. kimyasal kullanılmamalıdır.
-
Lastik Ebatları Nasıl Anlaşılır?
Lastiğin üzerindeki yükü güvenli bir biçimde taşıyabilmesi için araca uygun olan lastikler kullanılmalıdır. Araçların birbirlerinden farklı yük ve hız endeksleri olduğundan lastik boyutları da her araç için farklılık gösterir. Bu farklılık tüm lastiklerde geçerli uluslararası bir numaralandırma sistemi ile belirlenmiştir. Aracınıza uygun lastik ebatlarını aracın kullanım kataloğundan, lastik üzerinde yazan ölçülerden ya da servis danışmanlarından öğrenebilirsiniz.
Lastiğinizin üzerindeki numaralandırmaların ne anlama geldiğini aşağıdaki örnekte de görebilirsiniz.